Bilder som förändrade Sverige

Den 16 november 1944 kom första numret av Expressen ut. Under de 60 år som gått sedan dess har BILDEN spelat en central roll i Expressen och i den nya boken ”Bilder som förändrat Sverige” skildras tidningens bildjournalistik. Boken innehåller flera hundra fantastiska bilder - här är tolv av dem.

aaaaaaaaaaaa
KANALKROCK? Nä, när Tekniska högskolan gjorde provsändningar flockades svenskarna utanför radioaffärerna. Tv sändes första gången i Sverige 1950, bilden är tagen fyra år senare av Tore Falk – men först 1958, med fotbolls-VM, anses mediet ha slagit igenom.

aaaaaaaaaa
PÅ RÄTT PLATS. Inge Hallberg stod vid kiosken i Åby utanför Norrköping för att köpa en tidning. Plötsligt såg han att det började brinna i huset intill. Han lyfte kameran – och tog Årets Bild för året 1968.

aaaaaaaaa
ÖVERTALANDE FOTOGRAF. Med charm och envishet lyckades Janne Delden få dåvarande centerledaren Olof Johansson att gå rakt ut i Östersjön för att illustrera att Johansson var en ”vattendelare i svensk politik.

aaaaaaaa
KONTRASTER. Valborg i studentstaden Uppsala. Uppklädda unga människor. Och mindre uppklädda. För vissa slutar festen där den börjar för andra. Den här bilden är ett exempel på att en skicklig fotograf också måste ha tur.

aaaaaaa
KRIGETS OFFER. Utanför sitt hem i inbördeskrigets Somalia hittade åttaårige Abdul Cader Muhammed en liten metallboll som var en trampmina. Jens Assurs bild bidrog till att intensifiera kampen för ett förbud mot trampminor.

aaaaaaa
HOPPSAN! Turessons bild på Carola uppstigen på en kamel i Israel var i fräckaste laget, tyckte den ansvarige Expressenredaktören och det dröjde innan den kom i tidningen.

aaaaaa
HULKEN. Oövervinnerlige Aleksandr Karelins tar ett livtag. Nybergs bild är klassisk, 1988 utsågs den till Årets Sportbild.

aaaaa
SEGER I BLICK! Simmaren Therese Alshammar beskrivs ofta som fotogenisk, här en reportagebild som fångar hennes totala koncentration.

aaaa
TRAFIKDÖDEN. I mitten av 50-talet var den allmänna bilismen fortfarande en ganska ny företeelse. Med den här fruktansvärda bilden ville Expressen mana svenskarna till större försiktighet i trafiken. Den är tagen fem på morgonen i Ödeshög.
 
aaa
KYSSEN. Den 19 juni 1976 gifter sig Carl XVI Gustaf med fröken Silvia Sommerlath i Storkyrkan i Stockholm. Alla fotagrafer missar bröllopskyssen, utom Johnny Graan.

aa
ASTRID. Sagotanten Astrid Lindgren träffar skinnskallen Niklas, 18 år. Astrid sa: ”Du verkar ganska snäll för att vara skinhead.” Sedan lade hon till med bestämd röst: ”Sluta skinheadsa!”.

a
VILSE I SKYLTDJUNGEL. Düsings bild på den lilla flickan i skogen av skyltar gjorde att trafikmyndigheterna fick upp ögonen för problemet med för många skyltar.

Kommentarer
Postat av: Sofie

Fy vad hemska..

2006-11-11 @ 17:34:02
Postat av: Anonym

Hm, jag fattade nog inte vad bilderna gestaltade. Förklara för mig...

2006-11-12 @ 18:54:38
Postat av: Ullen

bättre så?

2006-11-14 @ 09:26:52
URL: http://www.ulrikaahlqvist.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0